Fakültemizde “Emzirme Gebelikten Başlar” Etkinliği

Ankara Üniversitesi Cebeci Araştırma ve Uygulama Hastanesi Bebek Dostu Hastane Komitesi tarafından 1-7 Ekim Emzirme Haftası kapsamında 7 Ekim 2019 Fakültemiz Cebeci Hastanesi 50. Yıl Amfisi’nde  “Emzirme Gebelikten Başlar” etkinliği, 350 kişinin katılımı ile gerçekleştirildi. Etkinliğe Hastanemiz ve diğer kurumlarından sağlık çalışanları ve gebeler katılım sağladı.

Etkinlik boyunca Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı (AD) Klinik Sorumlu Hemşiresi Aysin Seyhan’ın anne sütünün önemini vurgulamak amacı ile söz ve müziğini yaptığı şarkı katılımcılar ile paylaşıldı.

“Etkinliğe gösterilen yoğun ilgi farkındalığımızın ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor”
Hastane Başhemşiresi Uzm. Tülay Ölmez Çiçek, anne sütünün yenidoğanda optimum büyüme ve gelişme için gerekli olan tüm sıvı, enerji ve besin öğelerini içeren, biyo yararlılığı yüksek, sindirimi kolay doğal bir besin olduğunu ifade etti. konuşmasına başladı. Ölmez, Hastanemizin 1996 yılında Bebek Dostu Hastane Ünvanı almış olduğunu ve kuruluşundan bu yana anne ve bebek sağlığını koruyucu geliştirici faaliyetler içerisinde yer aldığını belirtti.

“1-7 Ekim’in Anne Sütü Kavramından Emzirme Haftası Kavramı Haline Gelmesi Büyük Bir Adım”
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (AD) Başkanı Prof. Dr. Saadet Arsan, anne sütü ve emzirmenin kalp hastalıkları, diyabet, hiperlipidemi ve otoimmün hastalıklardan bireyleri koruduğunu söyledi. Arsan, bunun bir toplum sağlığı meselesi olduğunu ve bu nedenle bu etkinliği ve burada olmayı önemsediğini ifade etti. Arsan, ‘1-7 Ekim’in Anne Sütü Kavramından Emzirme Haftası Kavramı Haline Gelmesi Büyük Bir Adım olduğunun da altını çizdi.

“Anne sütüne benzer ürünler yapabilirsiniz ancak anne sıcaklığını ve kokusunu veremezsiniz”
Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Başkanı Prof. Dr. Acar Koç, doğumdan sonra anne ve bebeğin ten tene temasının yapılmasının bebeğin sağlıklı olmasında önemli olduğunu belirtti. Anne sütüne benzer ürünler yapılabileceğini ancak bunların anne ile bebeğin ten tene temasını sağlayamayacağını, annenin sıcaklığını ve kokusunu veremeyeceğini ve bunların bebeğin duygusal gelişimi için önemli olduğunu ifade etti. Koç, 6 ay boyunca su bile verilmeden anne sütünün bebek için yeterli olduğuna, emzirmeye erken başlamanın ve sürekliliğini sağlamanın önemine vurgu yaptı.

“Konunun önemi büyük”
Fakültesi Cebeci Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ertem, etkinliğe gösterilen yoğun ilginin konunun ne kadar önemli olduğunu görmemizi sağladığını belirtti. Etkinliğin gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Etkinlikte, “Anne Sütü ve Emzirme”, “Bebek Dostu Olmak” oturumlarında, anne sütünün ve emzirmenin bebeğe, anneye ve toplum sağlığına önemli katkıları, anneleri, bebeklerini anne sütü ile beslemeleri konusunda doğru bilgilendirme, yönlendirme ve desteklemenin önemi, sağlık çalışanlarının, sağlıklı nesiller yetiştirilmesindeki sorumluluğu gibi konularda detaylı bilgiler paylaşıldı.

Oturumların sonunda katılımcıların soru ve önerileri alındı. Sonrasında oturum başkanı ve konuşmacılara teşekkür belgeleri takdim edildi. Etkinlik, toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

2019-10-15T09:28:28+03:00